Rangifer tarandus

Caribou, poro

Rangifer tarandus Tämän kuvan kuvaus, myös kommentoitu alla Poro luonnollisessa elinympäristössään Ruotsissa Luokitus
Hallitse Animalia
Haara Chordata
Sub-embr. Selkärankainen
Luokka Nisäkkäät
Alaluokka Theria
Infraluokka Eutheria
Tilaus Artiodactyla
Perhe Cervidae
Aliperhe Capreolinae

Ystävällinen

Rangifer
( Smith , 1827 )

Laji

Rangifer tarandus
( Linnaeus , 1758 )

IUCN: n suojelutila

(VU)
Ajoneuvoyksikkö A2a: Haavoittuva

Poro ( Rangifer tarandus ), jota kutsutaan karibujen vuonna Kanadassa , on hirvi kotoisin arktisten ja subarktisten alueilla sekä Euroopassa , Aasiassa ja Pohjois-Amerikassa . Se tuotiin myös Ranskan Etelämantereen saaristoon Kerguelen-saarille, jossa se on naturalisoitunut ja asuu nyt luonnossa.

Suurimmat villieläinten karibut ovat Alaskassa, Pohjois- Quebecissä ja Labradorissa . Porot on kesytetty etenkin Pohjois-Euroopassa ja Siperiassa, joissa niitä käytetään syvä-, pakkaus- ja rodueläiminä.

Nimen alkuperä

Sana caribou, jota ensimmäiset ranskalaiset tutkijat käyttävät kuvaamaan lajia, on peräisin Mi'kmaq- sanasta "xalibu", joka tarkoittaa "joka raapii maata tassullaan" tai "joka kaivaa lapioilla". Englantilaiset arktiset tutkimusmatkailijat eivät koskaan ottaneet käyttöön inuktitut-termiä "tuktu" karibulle. Päiväkirjassaan he käyttivät sen sijaan englanninkielistä termiä "peura" lyhenteenä "poro".

Termi poro tulee lappien kielestä , jossa sana "reino" tarkoittaa nuorta poroa. Muut ranskalaiset termit, kuten "rangier" ja "rangifère", ovat peräisin vuodelta 1500 jKr. J.-C.

Lajikuvaus

Poro tai karibu on vankka eläin, joka voi painaa aikuisen uroksen kohdalla jopa 180  kg keskimääräisellä säkäkorkeudella 1,30  m , naaraiden keskimääräinen paino on noin 100  kg säkäkoossa Noin 1,10  m . Sen takki voi olla ruskea tai harmaa, häntä on lyhyt. Karvat ovat onttoja kuin putki ja auttavat heitä uimaan sen lisäksi, että eristävät ne kylmältä. Sopeutuminen kausivaihtelun valossa vuonna napaseuduilla , porot silmien väri muuttuu kullanruskeaksi kesällä syvän sininen talvella.

Miehillä että naisilla kuluminen sarvet ( töyhtö Quebec) peitetty sametti kesällä, jonka he menettävät syksyllä. Metsä saa sitten punaisen sävyn, sitten tummanruskea. Metsän verisuonet, jotka varmistavat niiden kasvun, edistävät tätä väriä. Miehillä paljastuu alkutalvella ja naisilla myöhemmin keväällä. Sorkat ovat leveät, sopivat kävelyyn lumisessa tai mutaisessa sulavassa maaperässä sekä uimiseen ja lumen lapioimiseen ruokaan pääsemiseksi.

Poro ruokkii ruohoja, pensaita, kuorta ja jäkäliä , joita heidän on joskus etsittävä lumen alla. Vuodenajasta riippuen, se on tehtävä pitkiä vaellukset on tundralla hengissä, ei epäröinyt rajat jokien ja läpivientien.

Se on eläin , jolla on ajan myötä sopeutuminen ja joka on selviytynyt erilaisista ilmastomuutoksista, koska poro on hieronut hartiaan mammutin ja villan sarvikuonon kanssa . Tämä johtuu sen vähäisistä ruokavaliovaatimuksista ja monista mukautumisista selviytyäkseen ilmastosta riippuen, kuten vuorokausikellon puuttumisesta . Sen riippuvuus jäkälästä ei ole ongelma, koska tätä ruokaa on ollut maapallolla jo kauan. Lichen on ravintoa, joka on fermentoitu, että eläimen pötsissä, joka tuottaa lämpöä ja lämmittää porot; joten hänen ei tarvitse olla fyysisesti aktiivinen lämmetessään, mikä rajoittaa hänen energiankulutustaan.

Pääsaalistaja on susi, joka seuraa tarkasti laumoja. Bear musta, ruskea ja Polar uhkana. Terveet porot juoksevat kuitenkin paljon nopeammin kuin useimmat saalistajat. Erityisesti heikot, sairaat, nuoret tai vanhat ihmiset antautuvat saalistajille. Poro voi vauhdissa juosta helposti noin 70  km / h . Lisäksi suurten urosten sarvet tekevät pelottavan aseen suden tai karhun kohtaamiseen yksin.

Energiakulutuksen rajoittamisen ansiosta se voi selviytyä talvesta suurelta osin kesällä kertyneillä varastoilla. Se säästää itseään matkoilla luonnollisten lumikenkien ansiosta. Sen sorkat, jotka ovat hyvin leveät, varustettu aluksella olevien sormien välissä ja jotka eivät mene syvälle. Raskaana olevat naiset ja nuoret pitävät sarviaan talvella saadakseen helpommin ruokaa, koska heillä on vähemmän varoja kuin miehillä.

Ura- aika on lokakuussa ja aiheuttaa miesten välisiä taisteluita saadakseen naispuolisen haaremin. Koko talven kestävä raskaus kestää seitsemästä yhdeksään kuukauteen: äidit voivat pysäyttää sikiön kehityksen enemmän tai vähemmän kahdeksi kuukaudeksi; jos saatavilla oleva ruoka ei tue sekä äidin selviytymistä että sikiön kasvua, jälkikasvun kehitys pysäytetään ja syntymä viivästyy. Kun vauva saavuttaa kypsyyden, äiti voi viivästyttää synnytystä vielä muutaman päivän odottaakseen ihanteellisia ilmasto-olosuhteita, ei liikaa lämpöä tai sateita, mikä lisää vauvan selviytymismahdollisuuksia.

Alalaji

Pohjois-Amerikka

Eurasia

Karibu

Pohjois-Amerikassa vanhimmat karibu ( Rangifer tarandus ) fossiilit ovat peräisin 50000 vuotta. Laji näytti silloin taigassa olevan runsas jäätiköiden reunoista New Mexicoon. Myöhempi ilmastonmuutos muutti dramaattisesti karibun kantoa. Kun ensimmäiset eurooppalaiset saapuivat, sitä löydettiin kaikista Kanadan provinsseista ja useimmista Kanadan rajanaapureista Amerikan osavaltioista. Mannerosan itäosassa sitä esiintyi New Yorkin, Vermontin, New Hampshiren ja Mainen osavaltioissa. Nykyään se toimii pääosin pohjoiseen 49 th  samansuuntaisia. Neljä alalajia karibuista on Pohjois-Amerikassa tänään: Peary caribou ( Rangifer tarandus pearyi ), Grant's caribou ( Rangifer tarandus granti ), Barren-ground caribou ( Rangifer tarandus groenlandicus ) ja kaviot ( Rangifer tarandus caribou ).

Woodland karibujen elävät havumetsäalueella Alaskan Newfoundlandin. Noin miljoona metsän karibua tundric-ekotyypistä asuu kahdessa suuressa populaatiossa Pohjois-Quebecissä ja Labradorissa ja ylittää noin 2000 kilometriä vuodessa ruokkiakseen. Heidän käytävänsä heikentävät ruoan saatavuutta nopeasti ja heidän on siirryttävä jatkuvasti. Kilpailu ruoasta tuottaa myös merkittäviä runsauden jaksoja. Etelään St. Lawrence-joen , hieman yli sata eläimiä elää ylätasangoilla on Gaspésie kansallispuisto . Tämä (istumaton) vuoristoekotyypin populaatio julistettiin haavoittuvaksi vuonna 2001, minkä jälkeen Quebecin hallitus uhkasi sen vuonna 2009. Lisäksi kahden populaation tundran ja vuori väestön löytyy Quebec monissa pienissä metsäyhteisöjen (istumista) hajallaan havumetsäalueella, lähinnä pohjoiseen 49 th  rinnakkain. Etelämässä on myös kaksi eristettyä metsäpopulaatiota. Ensinnäkin Val-d'Or Luoteis-Quebecissä (Kanada), jossa on tuskin kaksikymmentä eläintä. Eteläisin karibu-väestö on Charlevoix, joka sijaitsee noin 100  km Quebec Citystä , Kanadasta pohjoiseen . Tähän metsäkantaan kuuluu noin 80 yksilöä. Se otettiin uudelleen käyttöön 1960-luvun lopulla ja 1970-luvun alussa sen katoamisen jälkeen 1920-luvulla. Quebecin hallitus piti metsäekotyypin haavoittuvana vuonna 2005.

Kesän keskellä lähes 400 000 karibua laiduntaa vesialueella rannikkotasangoilla, jotka rajaavat Beaufortinmerta Pohjois-Amerikassa. Naiset menevät sinne ilman uroksia. Ne tekevät siten poikansa kaukana suurimmasta osasta susia, jotka pelkäävät märkämaata. Heidän sykli on synkronoitu tundran kanssa.

Heti kun vauva on syntynyt, yleensä vain yksi, äiti syö innokkaasti istukan, joka ympäröi hänet. Hän palauttaa siten ravinteet ja hormonit, jotka aiheuttavat imetyksen. Ensimmäiset päivät hän viettää vastasyntyneen kanssa yksi kerrallaan, nuolee ja hoitaa sitä pois laumasta. Tundrassa viettelijöiden saattaja seuraa kutijoiden paluuta.

Talven alkaessa vuorilta jäätyneelle valtamerelle lauma paeta nälkää ja susia joka vuosi samaa lyötyä radaa pitkin.

Gwitšin tappavat Caribou ja saada 75% niiden proteiinia.

Maantieteellinen jakauma

Monet alalajit ovat tällä hetkellä levinneet laajasti pohjoisella pallonpuoliskolla, pohjoisin lajike löytyy Huippuvuorten saaristosta . Aikaisempana jääkaudella he laskeutuivat paljon etelämpään alueelle, mikä näkyy esimerkiksi Rangifer sp. löytyy luonnon karstiansoista Vaucluseessa Ranskassa.

Poronlaumoja löytyy Islannista . Nämä tuotiin vuosina 1771 - 1787 Finnmarkilta . Ne ovat jakautuneet useille alueille: Vestmannaeyjar , Suðurland , Suðvesturland , Norðausturland ja Austurland . Useat ryhmät ovat kadonneet kokonaan, pääasiallinen syy on laidun puute talvella. Kaikesta huolimatta jotkut karjat ovat onnistuneet sopeutumaan ja siirrettiin Vopnafjörðuriin vuonna 1787. Yritämme pitää heidät maan itäosassa.

Poropopulaatioita esiintyy myös Keski- ja Itä-Aasiassa ( Jakutia ), jossa sitä käytetään luonnoseläimenä (kuten Lapissa ), sekä Kanadassa, jossa ilmasto sopii siihen täydellisesti.

Väestön ekologia, uhat

Toisin kuin Pohjois-Amerikan metsä- ja vuoristopopulaatiot, muuttokaribua ei pidetä uhattuna , mutta tieteellinen kirjallisuus mainitsee useita huolenaiheita:

Käyttäytyminen

Poro ovat säilyttäneet suuren osan vaistot isiensä: he pakenevat saalistajia ja suojautua niiltä ryhmissä, he vaistomaisesti riviin jonossa rajat järvet tai jokia tai uida, he haluavat kävellä lumessa pikemminkin kuin jäällä ja osaavat löytää ruokansa lumen alla.

Ne eivät kuitenkaan aina estä onnettomuuksia. Joten vuonna 2009, kun 3000 poroa ylitti jäätyneen joen, johtavat eläimet, ehkä aistillen jää olevan liian ohutta, kääntyivät ympäri. Heidän painonsa mukaan jää katkesi ja melkein kaikki eläimet putosivat veteen. Kaksisataa ei onnistunut saamaan takaisin vahvaa jäätä ja hukkui.

Syyskuussa 1984, 9604 karibun upea hukkuminen kalkkikiviputouksilla Caniapiscau-joella kiertää maailmaa. Lauma lampaita ja George River One kilometrin levyinen on sitoutunut juuri ennen uimaan nopea 22  m , kun joki oli tulva. Virta kantaa heitä kuoli hukkumalla kerääntyä alavirtaan syksystä.

Se uskottiin alun perin, että he olivat joutuneet väärän liikkeen mukaan Hydro-Quebec , operaattori La Grande monimutkainen , joka avasi venttiilit on Duplanter spillway on Caniapiscau säiliö , palauttaa enemmän 1475  m 3 / s klo Caniapiscau-joki, joka nosti virtauksen 3145  m 3 / s: iin, joka on kolmanneksi suurin virtaus syyskuussa Pyrite Fallsissa - 8  km ylävirtaan - vuodesta 1963.

Seuraavana vuonna julkaistu Quebecin virkistys-, metsästys- ja kalastusministeriön raportti tarjoaa toisen selityksen:

”Muiden työntämät lyijyeläimet olisivat joutuneet joutumaan veteen, vaikka heidän vaistonsa saisi heidät kääntymään takaisin mahdollisen vaaran edessä. Jos ensimmäinen karibu ryhtyy vaaralliseen ylitykseen, koko ryhmä joutuu paniikkiin ja aggressiiviseen tilanteeseen ja seuraa täysin häiriintyneenä ensimmäistä veteen tulleita karibuja. "

MLCP 1985 , mainittu Hydro-Québec 1993 , s.  5.

Poro ja ihminen

Esihistoria

Poro oli jo valittu saalis neandertalaisille , sitten kromagneettisille ihmisille . Jälkimmäinen kuluttaa ilmeisesti lihaa, jonka hän voi kuivata varastoimiseksi. Luista, joista luuydin uutettiin ja kulutettiin, koska siinä oli runsaasti rasvaa, hän valmisti keihäänkärkiä, liikkuvia taidetukia ja koristeita (kaulakoruja jne.), Jopa soittimia (kaapimia) sekä useita muita työkaluja ( neulat jne.). Metsästä uutettiin poratun tikkuja (joka epäilemättä palveli suoristaa keihäät), The harppuunoita ja koukut ohjauspotkurit , usein kauniisti veistetty, kun taas emäkset puun voisi erinomainen vasarat koko lasimaisen. Rasvaa käytettiin rasvavalaisimien polttoaineena, jolla esi-isämme sytyttivät koristeltujen luolien syvyyksiin. Jänteet ja eläimen kuivatut suolet tarjosivat lankoja ja sidoksia, joihin ommeltiin vaatteita ja elinympäristöhuopia, jotka saatiin eläimen nahoilla, joiden runsaasti hiuksia suojasi tehokkaasti talvisilta. Voidaan olettaa, että hirvieläinten rakot puhdistettuaan voisivat tehdä erinomaisia ​​viininahkoja ja kurpitsaa. Lopuksi kavioiden kollageeniaine uutettiin liiman valmistamiseksi. Kuten näemme, porot toimittivat kaiken, mitä paleoliittiset esi-isämme tarvitsivat elääkseen yleensä kylmemmässä ilmastossa kuin nykyään. Nämä riippuivat niin paljon poroista, että ylempää paleoliittia kutsuttiin usein " porojen iäksi  " (esimerkiksi Abbé Breuil ) ja että tämän eurooppalaisen peuran lopullinen katoaminen ylemmän paleoliitin lopussa tapahtuvan yleisen lämpenemisen aikana. kuulosti Magdalenian kulttuurin kuolema 12000 vuotta sitten. Tästä tärkeydestä huolimatta porot olivat suhteellisen huonosti edustettuina paleoliittisessa luolataiteessa . On kuitenkin joitain upeita esimerkkejä, kuten tämä poropari Font-de-Gaume -luolasta (Dordogne), jossa voimme nähdä harvinaisen ja liikuttavan kohtauksen, jossa mies nuolee naista.

Nykyään

Nykyään poroja metsästetään monissa osissa maailmaa, erityisesti lihan ja turkin vuoksi. Alueilla, joilla puuttuu suuria villieläimiä, kuitukasveja ja rakennusmateriaaleja, ihmiset ovat pitkään käyttäneet työkaluina lähes kaikkia porojen osia, luita mukaan lukien.

Ei tiedetä, mitkä ihmiset alkoivat kotoa poroja. Tätä osaamista on lähetetty Siperiasta ja Skandinavian noin vuonna 1000 eKr. Se oli Sami jotka harjoittivat poronhoidon Skandinaviassa, ja silti tehdä niin tänään. Saamelaisille, joita jotkut kutsuvat "lappeiksi", poronhoito on perustavanlaatuinen esi-isien toiminta. Vuonna Norjassa ja Ruotsissa , se on etuoikeus Sami, kun taas suomalaiset myös tehdä sen Suomessa . Porot voivat tulla ja mennä vapaasti, miehet seuraavat heitä. Eläimet kerätään joskus vuoden aikana merkitsemään poikia tai tappamaan joitain eläimiä. Karjat kerätään tänään helikoptereilla ja moottorikelkoilla .

Kesyttäminen porojen otettiin käyttöön vuonna Grönlannissa , vuonna Alaskassa ja Kanadassa aikana XX : nnen  vuosisadan vain. Näillä alueilla poroja oli metsästetty vasta siihen asti. Etelä-Georgia ja Kerguelen saaret ovat asuu myös nykyään viljellyistä populaatioiden porojen palasi villi.

Yleisen (melko äskettäisen) perinteen mukaan joulupukin rekiä vetävät porot (mukaan lukien punanenäinen poro Rudolph ).

Caribou paperin toiselle puolelle pala valuutta Kanadan ja 25 senttiä .

Kerguelen-saarten poro-ongelma

Kymmenen R. tarandus tarandus -lajiin kuuluvaa ruotsalaista poroa otettiin käyttöön vuosina 1955–1956 Île Haute -alueella Ranskan Kerguelen-saaristossa . Tämä pieni kantaväestön vahvistettiin jälkeläiset kolme ruotsalaista poron käyttöön vuonna 1957 Ylä Island kanssa mouflons.

Laskemalla sata päätä kumpikin 1960-luvun lopulla, kaksi väestöä kilpailivat avaruudesta ja ruoasta tällä pienellä saarella (6,5  km 2 ). Vuonna 1981 poro päätyi uimaan pääsaarelle Grande Terre , kunnes he katosivat kokonaan Île Hautesta .

Poropopulaation arvioitiin olevan vuonna 2000 noin 2000 yksilöä eli kolme eläintä neliökilometrillä. Tämä suhteellisen pieni tiheys selittyy toisaalta eläimen ruokavaliolla, joka koostuu melkein yksinomaan acaenasta, ja toisaalta talven ilmaston ankaruudesta. Hypoteesi porojen hävittämisestä saariston ekosysteemin tasapainon ylläpitämiseksi näyttää olevan poissuljettu lukujen vakauden, suhteellisen vähäisen ympäristövaikutuksen sekä tällaisen sijoittamisen kustannusten vuoksi.

Huomautuksia ja viitteitä

  1. Ote Quebecin luonnonvaraministeriön julkaisemasta opettajan oppaasta Pohjois-Amerikan luonnonvaraisen tutkimuksen opiskeluun
  2. Erwan Lecomte, "  Porojen ruskeat silmät muuttuvat sinisiksi talvella  ", Sciences et Avenir ,26. joulukuuta 2015( luettu verkossa , kuultu 22. helmikuuta 2020 )
  3. "Velvet" on eläintieteen, An integumentary kudos , joka tarjoaa suojan, vascularization ja hermotuksen kaviot useimmissa hirvieläinten
  4. W. Lu et ai., Vuorokausirytmin kello ei tarvita arktisessa nisäkkäässä , Current Biology, 2010.
  5. (en) Dawsoni-alalajin Caribou COSEWIC-verkkosivustolla
  6. Banfield, AWF 1961. Rangifer-poro- ja karibu-suvun versio. Natl. Mus. Voi. Sonni. 277. 137 Sivumäärä
  7. Moisan, G. 1956. Gaspé I: n karibu. Historia ja levitys. Luonnontieteilijä voi. 83: 225 - 234.
  8. Crégut-Bonnoure, E., Argant, J., Bailon, S., Boulbes, N., Bouville, C., Buisson-Catil, J., ... & Frèrebeau, N. (2014). Vaucluse-karsti, poikkeuksellinen ennätys Kaakkois-Ranskan viimeisen jääkauden maksimin (LGM) ja myöhään jäätikön aikakauden paleoympäristössä. Quaternary International, 339, 41-61.
  9. http://www.na.is/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=112 (islanninkielinen sivusto)
  10. (sisään) The New York Times , "  Colossal Squid and Parasitic Plants - The New York Times> Science> Slide Show> Slide 3 of 7  " ,2. toukokuuta 2008(käytetty 21. elokuuta 2016 )
  11. "  Arktinen alue: ilmaston lämpenemisen uhkaama poro  " , www.cnews.fr (käytetty 16. joulukuuta 2019 )
  12. (in) Mathiesen SD Nordoy LM ja Blix AS, "  Kontaminoituneen radiokesiumin hävittäminen aikuisilla norjalaisilla poroilla  " , Rangifer , voi.  49, n °  3,1990( DOI  10.7557 / 2.10.3.823 , luettu verkossa [PDF] , käytetty 21. elokuuta 2016 )
  13. (in) Hove K, H ja Staaland Ole Pedersen F, "  Ammoniumironiheksasyanoferraatin vaikutukset radiokesiumin kertymiseen poroissa  " , Rangifer , voi.  8, n o  21988( DOI  10.7557 / 2.8.2.747 , luettu verkossa [PDF] , käytetty 21. elokuuta 2016 )
  14. (in) WW Giese, "  Ammonium ferri-syanoferraatti (II) (AFCF) tehokkaana vastalääkkeenä vasta-aineena radiokasesiumin rasitukset kotieläimissä ja eläinperäisissä elintarvikkeissa  " , British Veterinary Journal , voi.  144, n °  4,Heinä-elokuu 1988, s.  363-369 ( DOI  10.1016 / 0007-1935 (88) 90065-6 )
  15. (in) Rachel Becker, "  tappavan eläinten prionitauti ilmestyy Euroopassa eläimet Uutiset & Miten  " on luonto ,18. huhtikuuta 2016( DOI  10.1038 / nature.2016.19759 , käytetty 21. elokuuta 2016 )
  16. Julien Cauchard, Ensimmäinen eurooppalainen prionitaudin tapa porossa Norjassa  " [ archive du 17. elokuuta 2016] ,5. huhtikuuta 2016(käytetty 21. elokuuta 2016 )
  17. (in) CWD-allianssi "  Kroonisen tuhlauksen (CWD) ensimmäinen havaitseminen Euroopassa  " ,5. huhtikuuta 2016(käytetty 21. elokuuta 2016 )
  18. (in) Helen R. Pilcher, "  CWD sairaus leviää helposti: eläimet Uutiset  " on luonto ,4. syyskuuta 2003( DOI  10.1038 / news030901-5 , käytetty 21. elokuuta 2016 )
  19. Alizé Mercier, "  Toinen CWD-tapaus villieläimissä Norjassa - päivitys 2016-02 31. toukokuuta 2016  " ,1. st kesäkuu 2016(käytetty 21. elokuuta 2016 )
  20. (in) SCoPAFF (pysyvän kasvien, eläinten elintarvikkeiden ja rehujen komitean eläinten ravitsemusjaosto), "  Kahden kroonisen hukkaan menevän taudin tapauksen sijainti Norjassa  " ["Kroonisen tuhlauksen ensimmäisten tapausten sijainti Norjassa"] [ PDF] ,3. kesäkuuta 2016(käytetty 21. elokuuta 2016 )
  21. (sisään) British Deer Society, "  Chronic Wasting Disease (CWD)  " ( käyty 21. tammikuuta 2016 )
  22. Sönnergren, Lars (2016), Kaksi uutta CWD-tapausta Norjassa , julkaistu 5. lokakuuta 2016
  23. (en) Lyhyt tieto RTL-tiedoista
  24. Turgeon 1992 , s.  132
  25. Hydro-Quebec 1993 , s.  5
  26. Samanlainen ongelma nousi esiin Etelä-Georgiassa .
  27. https://www.institut-polaire.fr/wp-content/uploads/2017/12/WEB_124004_rapport_activite_2016.pdf

Katso myös

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bibliografia

Ulkoiset linkit

Viitelinkit